Cara Kirim Lamaran Via Email PDF dan WORD/DOCX

Teknologi yang semakin hari semakin mencengangkan amat menolong manusia didalam melaksanakan kerja. Dahulu, jikalau kamu menghendaki memohon kerja, kamu mesti menulis permohonan kerja bersama tangan dan sesudah itu menghantarnya lewat pejabat pos. Walau bagaimanapun, kini ini bukan kembali ditunaikan kerana berkat teknologi semuanya jadi lebih ringan. Sekarang terkecuali kamu inginkan memohon kerja, kamu sekedar kudu menghantar permohonan kerja lewat Email Pdf. Tak hanya lebih ringan, udah pasti ia juga lebih menjimatkan kos. Ini adalah contoh permohonan kerja yang baik dan betul lewat e-mel Pdf.


Persediaan Sebelum Memohon Pekerjaan lewat E-Mel PDF
Sebelum menghantar permohonan kerja lewat e-mel Pdf, kamu perlu terlebih dahulu sediakan segala yang diperlukan. berikut adalah lebih dari satu persiapan sebelum memohon kerja lewat Email Pdf.

 

surat lamaran kerja

* Pemohon wajib sediakan surat permohonan kerja didalam format Pdf, Word atau lain-lain format yang boleh dimuat naik di dalam lampiran e-mel.
* Cipta curriculum vitae bersama kadar julukan, alamat, sejarah pendidikan, sejarah kerja dan jawatan terdahulu, kemahiran, kursus, pencapaian dan lebih dari satu perkara lain yang diakui signifikan.
* Imbas sebagian dokumen signifikan, layaknya kad sosialisasi, lesen memandu, diploma, sijil pencapaian, sijil kursus dan sebagian dokumen sokongan lain.
* Fail pasport.
* Surat atau dokumen lain yang diminta oleh HRD semasa memohon pekerjaan lewat e-mel.
Perkara Vital untuk Pengisian Permohonan Kerja lewat E-Mel
Memohon pekerjaan lewat email telah pasti kudu menyimak alamat email yang digunakan. Pemohon harus mencipta alamat e-mel. Sehingga e-mel itu kelihatan profesional, mesti dibuat bersama dengan cara layaknya mengenakan julukan sebenar pemohon, baik sebutan panggilan mahupun julukan penuh. Ini akan berkait kedap bersama tanggapan yang diberikan. HRD syarikat akan saksikan bahawa pemohon memperlihatkan minat dan profesionalisme didalam bidang kerja yang dipohon.


Sebelum membincangkan contoh permohonan kerja lewat e-mel, pemohon harus memberi perhatian kepada 4 bahagian primer. Bahagian ini terlampau vital semasa memohon pekerjaan lewat e-mel yang dihantar lewat telefon bimbit atau komputer. Seluruh medan harus diisi dan diisi agar bukan kosong. Empat bahagian itu ialah:


1. Alamat Destinasi
Pemohon wajib memastikan alamat permohonan kerja dihantar lewat e-mel. Pastikan alamatnya betul agar kamu bukan keliru hantar, sehingga hingga ke HRD syarikat yang kamu sasarkan. Terdapat tak terhitung kes di mana pemohon sudah mengisi badan e-mel sepenuhnya dan melampirkan pelbagai dokumen Pdf, tapi terlupa untuk mengisi alamat destinasi.


Ini akan membuatkan pemohon bekerja dua kali, kerana e-mel akan tunggu dan bukan dihantar. Pemohon akan diminta mengisi alamat destinasi. Selepas mengisi alamat destinasi, jangan lupa semak semula. Pastikan alamat destinasi yang dimasukkan adalah betul.


2. Subjek E-Mel
Pemohon hendaklah memastikan subjek e-mel semasa menonton kekosongan jawatan serupa tersedia lewat media cetak, media elektronik atau permohonan pencari kerja. Beri perhatian kepada pelbagai kebutuhan yang disenaraikan di dalam pengumuman.


Biasanya syarikat meminta pemohon untuk mengisi subjek email mengikut jawatan yang dipohon. Pemohon juga perlu memberi tambahan kod eksklusif didalam bahagian ini. Contoh yang biasa digunakan oleh lebih dari satu syarikat ialah [Julukan Penuh]_[Bandara]_[Kod jawatan yang dipohon].


3. Persentase atau Badan E-Mel
Lebih dari satu perkara berarti yang kudu dipertimbangkan oleh pemohon didalam badan e-mel. Terhadap permulaan badan e-mel, tulis tujuan e-mel layaknya Yth. HRD Pt. Sinar asa di daerah. Selepas tersebut beri salam dan tulis isinya bersama ringkas dan sadar.


Jangan lupa untuk menulis persentase ini bersama dengan alasan mengapa pemohon berminat di dalam bahagian bidang pekerjaan tersebut. Pemohon juga menulis jangkaan bahawa mereka akan diberi peluang untuk temuduga untuk menerangkan secara terperinci terkait potensi mereka mengikut bidang pekerjaan yang dipohon. Jangan lupa tutup dan ucapkan menerima kasih.
4. Lampiran
Pemohon hendaklah memastikan mereka sedia kan lampiran layaknya yang diminta oleh syarikat. Namakan lampiran mengikut style dokumen. Contohnya, terkecuali kamu melampirkan dokumen ijazah sarjana muda, berikan sebutan Ahmad Diploma 2020, jangan berikan julukan diploma sahaja tanpa menaikkan sebutan penuh kamu.


Dukungan julukan mengikut dokumen yang dilampirkan akan memudahkan HRD berisi turun, menyimpan dan memilih dokumen. HRD akan menyimpan dokumen itu dan memudahkan beliau untuk menelefon atau menjalankan temu duga bersama pemohon mengikut spesifikasi bidang kerja yang dipohon.


Cara Menghantar Permohonan Kerja lewat E-Mel
1. Menyediakan Dokumen/Fail Sokongan
Pemohon perlu sediakan dan menyimpan pelbagai fail dokumen sokongan yang akan digunakan semasa memohon pekerjaan lewat e-mel. Pastikan saiz fail bukan melebihi kapasiti yang ditetapkan oleh syarikat Hrd, layaknya bukan lebih daripada 4 Mb.


Fail yang sangat besar akan menjadikan proses muat naik mengambil jaman yang lebih lama. Tak sekedar tersebut, platform automatik yang digunakan oleh HRD akan mengisih fail yang terlampau besar dan mungkin besar bukan akan diterima oleh Hrd.


2. Akaun E-Mel Aktif
Akaun e-mel yang digunakan untuk memohon kerja mestilah aktif atau sering digunakan. Kecuali kamu bukan punya akaun, buat akaun bersama dengan langsung. Udah pasti, bersama julukan akaun yang kelihatan profesional, layaknya mengenakan julukan penuh. Pemohon boleh memakai akaun yang udah digunakan secara meluas di Indonesia layaknya google mail atau yahoo mail.


Akaun e-mel yang aktif akan memudahkan pemohon terima pemberitahuan apabila terdapat balasan daripada Hrd. Pemohon akan langsung jelas dan sedia kan segala-galanya bersama sewajarnya jikalau tersedia panggilan temuduga bersama Hrd.


3. Isi Mata Pelajaran
Pemohon hendaklah mengisi subjek e-mel bersama dengan betul dan tepat. Bahagian ini biasanya diisi bersama jawatan yang dipohon. Tidak cuman subjek e-mel, pemohon juga boleh mengisi ruangan CC atau BCC kecuali difikirkan mesti atau diminta oleh HRP syarikat. Ruangan ini bermanfaat sebagai salinan yang akan diterima oleh sebagian pihak yang punyai interaksi bersama bidang yang dipohon.
4. Muat Naik Lampiran
Di dalam emel itu terdapat bahagian vital yang kudu diberi perhatian oleh pemohon iaitu menu Lampiran. Menu bersama simbol pin spiral digunakan untuk melampirkan sebagian dokumen yang diminta oleh Hrd, layaknya sosialisasi diri di dalam bentuk surat iringan, curriculum vitae, kad sosialisasi atau lesen memandu, gambar pasport, diploma dan dokumen sokongan lain.


Contoh Permohonan Kerja Lewat E-Mel PDF
Kepada : [E-Mel dilindungi]


CC : [E-Mel dilindungi]


Perkara : Ahmad_Juruaudit Dalaman


sayang


Perekrut Am Pt. Sinar Jaya, Tbk


Di area


salam sejahtera


Saya terima maklumat lewat Linkedin bahawa Pt. Sinar Jaya, Tbk memerlukan Juruaudit Dalaman. Mengikut kepakaran dan bidang saya, saya benar-benar berminat dan bersemangat bersama dengan jawatan ini. Mohon sekiranya Tuan/Puan HRD inginkan membaca curriculum vitae dan lebih dari satu dokumen sokongan lain yang saya lampirkan bersama dengan email ini. Saya juga berharap mendapat peluang temuduga untuk menerangkan bersama lebih terperinci perihal potensi mereka.


Atas perhatian tuan, saya ucapkan menerima kasih atas peluang yang diberikan


salam sejahtera


Ahmad, Se, Msc


Menjadi tersebut contoh permohonan kerja yang baik dan betul lewat Email Pdf. Diharapkan klariļ¬kasi di atas mampu menolong pembaca yang terkeliru di dalam menghantar permohonan kerja lewat Email Pdf. Semoga berfaedah.


Jangan lupa ikuti pertumbuhan laman situs kita bersama dengan LIKE Facebook, Follow Twitter dan Instagram Caradaftar.Id. Jangan lupa juga untuk mengikuti Instagram dan melanggan saluran Youtube penulis.